Založ si blog

HC Winter Blizzard Parchovany oslavuje 10 rokov

HC Parchovany? Hrdosť, vášeň, zanietenie, veľké nadšenie to je len pár slov ktoré mi napadajú  keď si predstavím čo pre mňa  a pre mojich spoluhráčov znamená táto značka –  ktorá sa prehupla už do svojej druhej dekády.  Hokej v Parchovanoch má dlhú tradíciu. Asi prvým Parchovančanom ktorý hral  hokej bol už gróf Gejza Andrássy, priekopník športu v Uhorsku a Maďarsku, ktorý bol zároveň dlhé obdobie prezident Uhorského a neskôr Maďarského olympijského výboru 1905-1927 . Neviem či si zahral aj priamo v obci na rybníku pri kaštieli, dnes je to asi neoveriteľné, no možné a pravdepodobné to je.

Gróf Emanuel Andrássy II. piaty zľava, syn Gejzu Andrássyho pred hokejovým zápasom.

Prvá známa história hokeja v Parchovanoch sa začala písať na začiatku šesťdesiatych rokoch. V rokoch 1962 a 1963 boli naši žiaci druhý v okresnej súťaži. V roku 1965 prišiel asi najväčší úspech Parchovanského   hokeja. Cez okresné a krajské kolo sa naši žiaci kvalifikovali na celoslovenské kolo v Žiline a vybojovali pohár majstra Slovenska v kategórii žiakov. Trofej prišiel do školy odovzdať legendárny Vladimír Dzurilla. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa náš výber zúčastnil na turnaji pri príležitosti otvorenia nového zimného štadióna v Trebišove. Po domácom výbere obsadili pekné druhé miesto.  Na turnaji nás reprezentovali aj naši dnešný členovia Ján Ferko, Ľubo Hazuga, Jozef Dobranský, Ján Besterci a ďalší.

Parchovanský hokejisti pred tréningom na životný turnaj v roku 1965. V pozadí známy Parchovanský 300 ročný dub pri rybníku.

Parchovanský hokejisti – žiaci legendárneho ročníku 1965

Aj takto to vyzerá na rybníku v Parchovanoch

Rozhádzanie hokejok na strany patrí k tradičnému spôsobu rozdelenia mužstiev v rybníkovom hokeji.

Ohrnutie ihriska je dobrá rozcvička pred ostrými súbojmi 😁

Moderný hokejový klub začal vznikať na našom rybníku. Asi každý náš hráč sa učil svoje prvé hokejové kroky práve tu. Pamätám si ako spolu s bratmi a otcom sme prichádzali na ľad, ako sa ľudovo u nás hovorí, najprv iba s hokejkami a pukmi. Postupne sme sa učili korčuľovať a prichádzali prvé reálne zápasy. Hokejová komunita bola pre nás všetkých od začiatku veľmi silná. Pamätám si že každý zápas sa hral naplno. Každý podľa svojho talentu a schopnosti zo seba vydal maximum. Bežne sme hrali od obedu až do zotmenia. Veľká udalosť bola pre nás keď si s nami zahrali aj starší či naši rodičia. Každého s nás to posúvalo dopredu. Spomínam si ako pri jednej spomienke na naše rybníkové začiatky Erik Hredzák len súhlasne prikývol „no nepamätám si ani na taký zápas žeby sme nehrali naplno“. Zamrznutie rybníka bola pre nás jedná s udalosti roka. Vďaka zhovievavému prístupu našich učiteľov sme nechodili na ľad z blízkej základnej školy  len počas hodín telesnej výchovy, ale aj dokonca počas hodín matematiky, slovenčiny či fyziky za čo sme boli naším učiteľom  veľmi vďačný.  Hokej sme nehrali iba v zime ale v jeho letnej podobe sme ho hrali aj v lete. Tradičný bol pre nás každoročný hokejbalový turnaj, ktorému predchádzalo množstvo prípravných zápasov. Odhrnutie ľadu, pozametanie ihriska patrili medzi naše bežné činnosti.

Postupom času, dospievaním „mojej“ generácie hráčov HC Parchovany, lepšej dostupnosti výstroja ako aj mobility sa postupne tvorila skupina hráčov ktorý pravidelne začali hrať hokej na Trebišovskom zimnom štadióne. Po vzore našich susedov zo Sečovskej Polianky, začala prichádzať myšlienka, žeby sme aj my mohli vytvoriť vlastné mužstvo. Nebol to proces ktorý by prebehol z večera na ráno. Diskusia, nápady možnosti realizácie, tvorba mužstva prebiehali často neformálne a postupne. Toto obdobie bolo plné nadšenia. Podarilo sa vytvoriť mužstvo zložené od najmladších až po našich veteránov a naše vzory domáceho hokeja.

Poďakovanie patrí aj naším súperom zo Sečovskej Polianky, ktorý neváhali a na náš vzájomný zápas nám požičali svoje dresy.

Dňa 9.7.2011 sa uskutočnila úvodná členská schôdza Klubu HC Winter Blizzard Parchovany. Prezidentom klubu bol zvolený Ján Kuriško a viceprezident Majo Hazuga, ktorý nás zároveň aj zastupoval a stále  zastupuje v zastupiteľstve obce. Kapitánom mužstva sa stal Ján Ferko starší a jeho asistenti sú Ľuboslav Hazuga a Martin Ivančo starší. V klube panuje rodinná atmosféra a to doslova. Členmi klubu sú aj otcovia a synovia Ján Ferko st a Ján Ferko ml., Martin Ivančo st. a Martin ml. a Jakub Ivančovi, Jozef a Lukáš Dobranský,  Pavel a Dávid Kľučerovský ďalej bratské dvojice Dávid a Patrik Konečný, Ján a Pavol Kuriškovi, Majo a Dominik Hazugovi, Ľubo a Michal Hazugovi.

Znak HC Winter Blizzard Parchovany zložený s erbu obce – mlyn, a logom inšpirovaným zápasom pod holým nebom NHL.

 

Našim prvým domovským stánkom sa stal zimný štadión v Trebišove. Počas prvej sezóny sa vytvorili a zabezpečili naše prvé dresy. Zvolená bola žlto čierna kombinácia inšpirovaná dresmi Bostonu Bruins. Prvé zápasy sme hrali proti okolitým klubom HC Sečovská Polianka, HC Sečovce a HC Sobrance. Osobitnú príchuť mali zápasy mladý vs veteráni. Asi v polovici sezóny sme sa dohodli s Hc Sečovce na play off sérii na 4 víťazne zápasy aby naše časté stretnutia nabrali nový náboj. To sa aj podarilo. Obidve mužstva pristúpili ku tomu zodpovedne a dramatická séria napokon skončila 4:3 pre HC Parchovany. Cenou a motiváciou bol pekný pohár pre víťaza série.

HC Parchovany s prvou trofejou. Môj najkrajší športový zážitok v mojom živote.

Super atmosféru mali zápasy medzi mladými a veteránmi – bohužiaľ v tejto exhibícii sme mladý ťahali za dosť krátky koniec 😁🤦‍♂️

Na záver sezóny nás ešte reprezentovala štvorica Ján Kuriško, Erik Hredzák, Patrik Konečný a Dominik Hazuga na turnaji HOKEJ CUP 2012 TREBIŠOV v malom hokeji. Chlapci vybojovali pekné 4. miesto a neoficiálne boli najlepším amatérskym tímom turnaja.

Naša zostava na turnaji v Trebišove Dominik Hazuga, Partik Konečný, Ján Kuriško, Erik Hredzak aj so získaními cenami.

Erik Hredzák a Patrik Konečný s cenami za 4. a 5. miesto v súťaži zručnosti na turnaji v Trebišove.

Kapitán Ján Kuriško s cenou za 4. miesto na turnaji v Trebišove, ktorú nám ostatné mužstva závideli 😀 pohár je pohár, ale pivo ma niečo zo seba 😀

Aj vďaka týmto úspechom dopadla prvá sezóna na výbornú. Veľké nadšenie a usilovnosť každého člena mužstva priniesla svoje prvé ovocie.

Osobitnou časťou klubu sa stali naši fanúšikovia. Nie len v našej prvej sezóne ale aj v ďalších súťažných sezónach nás chodili v hojnom počte povzbudzovať fanúšikovia zložený s rodičov, manželiek a priateliek, kamarátov ale aj našich hokejových nadšencov. Na našich zápasoch vytvárali miestami elektrizujúcu atmosféru. Vďaka snahe Maja Hazugu a podpore od obce sme mali k dispozícii obecný autobus, za čo patrí vďaka vtedajšiemu starostovi Jánovi Hvozdíkovi, ktorého syn Miro sa stal naším šoférom. V autobuse panovala často skvelá atmosféra najme po víťazných zápasoch došlo občas aj k spevu.

Ďakovačka po víťaznom zápase. Chémia medzi divákmi a hráčmi funguje 👌😁

Diváci na štadióne v Michalovciach.

Nástup do autobusu pred zápasom.

V autobuse

Mišo Hazuga a Marián Ripič v autobuse

Naše fanúšičky

Naše fanúšičky

Nasledujúca sezóna bola o novo vytvorenej Zemplínskej amatérskej hokejovej lige. S myšlienkou súťaže zemplínskych amatérskych hokejových celkov sa prišlo počas predchádzajúcej sezóny. Play off séria medzi HC Parchovany a HC Sečovce bola akýsi press test a zároveň nultým ročníkom .  Súťaž založili a tvorili mužstva HC Parchovany, HC Sečovce, HC Sečovská Polianka a HC Sobrance. Súťaž nabrala novú kvalitu a pôvodné mužstva sa posilnili o niektorých dostupných kvalitných amatérskych hráčoch, čo nie vždy prinášalo dobrú atmosféru. HC Parchovany si aj napriek tomu udržali jadro mužstva z pôvodného tímu. Okrem športovej stránky sa vytvorili priateľské väzby medzi tímami a priam rodinnú atmosféru sme vytvorili najme zo Sobrancami. Sezóna sa pre nás skončila úspešne.  HC Winter Blizzard Parchovany sme sa stali prvým víťazom ZAHL.

Jozef Popaďak oslavuje s trofejou na ľade

Oslava v šatni po rozhodujúcom zápase 😁👌

Ľubo Hazuga s trofejou

Malý fanúšik s trofejou … možno náš budúci hráč 😊

Ján Ferko ml. s trofejou

Stano Stanko so synom a s trofejou

Dominik Hazuga s trofejou

Jozef Popaďák s trofejou

Mišo Hazuga s trofejou

Erik Hredzak s trofejou

Patrik Konečný s trofejou

Peter Kundrát s priateľkou a s trofejou

Naše dievčatá s trofejou

HC Parchovany s trofejou

HC Parchovany s trofejou

HC Parchovany na posezónnom posedení s vybojovanými trofejami a individuálnymi oceneniami pre našich hráčov.

 

Náš zemplínsky Stenly cup aj s menami hráčov víťazného tímu HC Parchovany

V ďalšej sezóne sa liga rozšírila o ďalších 5 tímov. HC Vlci Slanec, HC Polar Bears, MHK Snina, HC Zakarpatské Medvede, HC Gama Michalovce , HK 87 Stropkov. HC Sečovská Polianka sa odhlásila zo súťaže a mužstvo HC Zakarpatské Medvede Užhorod dalo lige medzinárodný rozmer. Tejto aj nasledujúcej sezóne sa HC Parchovany umiestnili na druhom mieste v oboch prípadoch za mužstvom HC Vlci Slanec. Najmä posledná sezóna 2014/2015 bola veľmi tesná a s nášho pohľadu aj smolná. Víťazstvo bolo blízko, ale nakoniec sa to nepodarilo. Týmto ročníkom bohužiaľ zanikol projekt ZAHL. Názorové rozdiely boli príliš veľké a úvodné nadšenie mužstiev vyprchalo.

čierna vs žltá fujavica

Pre HC Parchovany nastalo nové obdobie. Bez ligy bolo potrebné vymyslieť nový zmysel klubu.  Vrátiť sa späť pre tento ambiciózny amatérsky klub nebolo jednoduché. Po úvodnom sklamaní zo situácie sa urobil nový štandardný formát. Hrajú sa pravidelne zápasy čierny proti žltým. Tento formát funguje pod vedením Mariána Koscelanského a celkom dobre sa ujal.

Momentka zo zápasu čierny vs žltý

Mladý talent Adam Dobranský počas zápasu čierny proti žltým

 

Stále ale existujú nove výzvy. Nový obzor sa otvoril s dostavaním štadiónu vo Vranove nad Topľou. Objavili sa nový súperi na zápasy, ale aj možnosť, že časom sa v nejakej novej podobe obnoví Zemplínska amatérska hokejová liga.

Naším ďalším účinkovaním sa stali príležitostné turnaje. Jedným s takýchto turnajov sa stal memoriál Jozefa Urbana. V ročníku 2017 náš tým vybojoval 2. miesto a v ročníku 2019 sme získali trofej.

HC Parchovany 2. miesto na memoriáli Jozefa Urbana v ročníku 2017

 

Martin Ivančo najlepší útočník turnaja v ročníku 2017

Memoriál Jozefa Urbana 2019 naša zostava na začiatku turnaja

 

 

Majo Hazuga s trofejou

Ján Kuriško s dcérou Biankou a manželkou Ivkou

HC Parchovany s trofejou

Ján Ferko starší s ocenením pre najlepšieho útočníka turnaja

Erik Hredzák s trofejou

Ján Ferko s trofejou

Ján Kuriško s dcérou Biankou s trofejou

Medailu pre víťazov preberá Ján Kuriško

Majo Hazuga s trofejou

Vyhodnotenie turnaja

Majo Hazuga preberá pohár pre víťaza turnaja

HC Parchovany po víťaznom turnaji venovanému pamiatke Jozefa Urbana

 

Zatiaľ posledný turnaj na ktorom sa výber nášho mužstva zúčastnil boli krajské majstrovstva v rybníkovom hokeji 2022 v Košiciach. Našu zostavu tentokrát reprezentovali Ján Kuriško – kapitán tímu, Ľubo Hazuga, Dominik Hazuga, Lukáš Dobranský, Jakub Ivančo a tréneri a podpora Dávid a Patrik Konečný Naše mužstvo obsadilo výborne tretie miesto. Lepší od nás boli iba chlapci s profesionálnymi  skúsenosťami.

Organizátori turnaja

Naša zostava

Príprava a koncentrácia sú dôležité 😁

Lukáš Dobranský sa rozcvičuje pred zápasom

Patrik Konečný upravuje ľad pred striedačkou

Príprava pred zápasom

Príprava pred zápasom

Jakub Ivančo v akcii

Patrik Konečný pozorne sleduje zápas s lavičky

Útok našich

Útok našich

Po víťaznom zápase o tretie miesto

Rozhovor po víťaznom zápase o tretie miesto

Takéto nízke bránky boli používane počas turnaja

Ceny pre najlepšie tri tými

Kapitán Ján Kuriško preberá pohár za tretie miesto

Lukáš Dobranský preberá medailu za tretie miesto

Gratulácia pre Jakuba Ivanča

Gratulácia pre Ľuba Hazugu

Gratulácia Dominikovi Hazugovi

HC Parchovany s organizátormi turnaja

Mini oslava ku ktorej sa pripojili aj ďalší hráči tímu po svojom zápase v Trebišove

Spokojný Lukáš Dobranský

Spokojný Ján Kuriško

 

Dres, šál, medaila – toto spojenie ide k sebe 😁

Dávid Konečný s medajlov 😁

Patrik a Dávid Konečný oslavujú tretie miesto

 

Okrem športovej časti ma klub aj nešportový rozmer. Viceprezident  Majo Hazuga nás zastupuje v obecnom zastupiteľstve, prezentuje naše úspechy a potreby. Prezident Ján Kuriško sa venuje tvorbe loga, dresov, šálov, čiapiek, mikín, tričiek a všetkého možného. Ako dobrý grafik, ktorý sleduje moderne trendy vymýšľa a navrhuje všetky doplnky ktoré sa len dajú vymyslieť. Za  10 rokov toho navrhol množstvo. Ďalším dôkazom dobre fungujúceho tímu bola svojpomocná výroba hokejových bránok. Každý kto vedel prispel k dielu , materiálom či prácou. Osobitnú kapitolu tvoria posedenia nie len hráčov, ale aj fanúšikov a rodinných príslušníkov tímu.

Ján Kuriško a Jozef Dobranský

Fotografka

Grafický návrh šálu HC Parchovany od Jána Kuriška

Táto bránka bola svojpomocne vyrobená na tréningy na domácom ľade

Vpred

Naša obetavá obrana

Patrik Konečný vyráža do útoku

Pivo – naša odmena 😁

Posedenie pri pivku a pizzi 😁

Spokojnosť 😁

Aj takéto pekné kartičky urobil Ján Kuriško – táto je pre jeho brata Paľa

Ján Ferko strieľa

Rýchlo do obrany

Smer útok

Ján Kuriško strieľa gól

Takto vyzerajú naše tričká. Výzva na vyzdvihnutie

Ján Kuriško s dcérou Biankou prezentuje čiapky

Bianka robí milú reklamu na čiapky 😊

HC Parchovany v Steel aréne

HC Parchovany v nových dresoch venovanými víťazom žiackej hokejovej ligy 1965 a k príležitosti 10. výročia založenia klubu.

 

 

Ľubo Toth pózuje v novom drese

Aj naše dievčatá majú svoju súťaž zručnosti

Marián Charlie Koscelanský s dcérou Laurou rozšírili naše rodinné vzťahy o kombináciu otec a dcéra 😁 Laura je mládežnícka reprezentantka Slovenska v kategórii U15 a U16. 👍👏🏒

Desať rokov ubehlo ako voda. Všetci sme starší. Mnohý z nás prešli aj osobnými zmenami. S chlapcov sa stali manželia, otcovia, s otcov dedovia. Stále pribúdajú nove výzvy. Všetko možne sa okolo nás mení, ale HC Parchovany sú tu stále. Poďakovanie patrí každému členovi tímu, naším rodinám, rodičom, trpezlivým a zhovievavým manželkám, deťom ako aj našim fanúšikom, sponzorom, podporovateľom, naším súperom a  našej krásnej obci ktorú tak radí reprezentujeme a snažíme sa robiť dobré meno. Hrdosť, vášeň, zanietenie, veľké nadšenie to sú slova z úvodu. Na týchto pilieroch stojí náš klub a to je celkom dobrý základ pre ďalších úspešných desať rokov ktoré si pre HC Parchovany všetci želáme.

 

HC Winter Blizzard Parchovany 2022/2023

02.05.2023

Uplynula sezóna 2022/2023 bola pre HC Parchovany úspešná a teraz v čase medzi skončením sezóny a majstrovstvami sveta je ideálny čas na poohliadnutie sa za predošlým ročníkom. Bola to už naša “šťastná” trinásta sezóna organizovaného hokeja v Parchovanoch. Začala sa na prelome augusta a septembra. Gro sezóny tvorili sobotné zápasy medzi žltými (červenými) a [...]

Alžbeta II.

09.09.2022

8.September 2022 sa navždy zapíše úmrtím najdlhšie vládnucej ženy na kráľovskom tróne. Alžbeta II. včera vydýchla naposledy. Pôvodne sa vôbec nepredpokladalo že sa raz stane kráľovná. Ale ako sa to často v minulosti stávalo najschopnejší monarchovia nemali byť dediči trónu, tak sa tento príbeh udial aj v jej prípade. Po smrti jej deda Juraja V. na trón nastúpil jej [...]

Ráno

20.08.2022

Krásne sobotne ráno malo špeciálnu príchuť keď prvá vec ktorú som si uvedomil je nefunkčná nabíjačka na telefón. Mama mia! Nie žeby sa mi chcelo ale musel som ísť do mesta. V kútiku duše som dúfal že môj takmer vybitý telefón mi aspoň ukáže koľko je hodín. Mal som šťastie, batéria ukazovala tri percentá a dokonca som si mohol dovoliť pozrieť sa koľko je hodín. [...]

nehoda, motorka, povraznícka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Petr Pavel

Český prezident Pavel podpísal partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia

29.04.2024 14:29

Pri osvojovaní detí sa na nich budú vzťahovať isté obmedzenia.

davidsk

Myslím teda som

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 73744x
Priemerná čítanosť článkov: 2836x

Autor blogu