Dobro bez zla

24. novembra 2017, davidsk, Nezaradené

Spomenul som si na jeden vtip o dvoch chlapcoch stojacich na balkóne a pľujúcich na ľudí. Dobrý chlapec trafil sedem ľudí a zlý chlapec troch. Čo to znamená ? Dobro opäť zvíťazilo nad zlom 😀 . V poslednej dobe som si predstavoval ako by vyzeral svet, ak by bolo všetko len dobré. Poznali by sme zlo ? A poznali by sme v tomto prípade samotné dobro ?

Nikto sa na mňa zle nepozrie, ja nikomu nič nevyčítam, nikto sa na nikoho nehnevá, každý ma každého rád, štáty prestávajú existovať, ich funkcia zanikla – všade je dobre. Nikto s nikým nevedie spor, susedské spory sú neznáme. Neexistuje žiadna ideológia, názorové nezhody – politické systémy vrátane demokracie neexistujú – veď aj na čo by boli?, ak je všetko dobré a správne. Nie je o čom hlasovať – jednota naberá až mytologický význam. Nie sú ani páni, ani podriadený, každý vie čo má robiť a všetko je správne. Už sa nikdy nik v novinách nedočíta o vražde, o autonehode, o napadnutí ženy mužom, rasová nenávisť neexistuje. Choroby ako ich poznáme dnes neexistujú – umiera vôbec niekto ?  Už nebudú potrebné ani noviny. Veď o čom by písali ak je všetko dobre. Biela je dobrá a čierna tiež – aj dúha je dobrá. Fc Barcelona vs Real Madrid ? Serchio Ramos už nikdy nedostane červenú kartu. Ale  nakoniec sa aj tak príde na to, že šport nie je potrebný – všetko je dobré a každý je víťaz. Ak je všetko dobré môže byť niekto lepší ? Môžu byť inžinieri či magistri ? A existovala by vôbec práca, vzdelanosť či veda ak všetko je dobré ? Potreboval by sa svet zdokonaľovať ? A mali by sme nejaké emócie vôbec?

Nepodporujem zlo, a ani nenavádzam na zle skutky. Ale vedeli by sme bez veci zlých oceniť veci dobre? Od úsmevu blízkych, či vľúdneho slova. Vedeli by sme oceniť šťastný príchod, či vyliečenie sa s choroby, bez toho aby sme vedeli, že to nie je vôbec samozrejmosť ? Veď aké by to bolo udobrenie sa bez predošlej hádky, šport bez náboja, štúdium bez cieľa?  Svet je niekedy protichodný – ale leto potrebuje zimu, slnko dážď, a dobro zlo – chvála bohu, či bohužiaľ. Neviem