Hokej 1994, 2012 , 2014

10. mája 2014, davidsk, šport

Už s názvu si každý asi domysli žeby tam mala byť nejaká paralela. V týchto našich hokejových rokoch sme postavili nové mužstvo a dosiahli sme v nich úspechy. Skúsim to rozobrať na drobné.

Keď sa rozdelilo Československo v hokeji dostalo Česko úlohu nástupníckeho štátu. Bolo to objektívne, nenahovárajme si opak. Slovensko budovalo novú reprezentáciu. Trénerom sa stál Július Šupler. Pán Šupler preukázal mnoho odvahy a do reprezentácie nezobral osvedčené hviezdy Československa ako Dárius Rusnák, Igor Liba (Obaja majstri sveta) či iných osvedčených harcovníkov. Zdôvodňoval to slovami o vytvorení nového mladého týmu, ktorý nás bude reprezentovať aj v budúcnosti. A tak sa zrodila generácia hráčov čo vyrástla okolo hráčov ako Oto Hašťák a Peter Šťastný. Úspechy sa dostavili okamžite. Postup do B kategórie MS a vyhraná kvalifikácia na oh v Lilehameri a zároveň naša aj najúspešnejšia olympiáda (Turín a Vencouver sú pre mňa neprehtnuteľné pilulky). Vtedy dostali šancu hráči ako Šatan, Pálfy či Demitra. I keď na MS sme sa neujali hneď výsledkami ale hrou áno, tak okolo týchto hráčov sa tvorili naše najväčšie úspechy vyvrcholením v Goteborgu.

Po neúspešných MS doma v Bratislave sa opeť dostala do popredia obmena kádru. V roku 1994 tréner Šupler vybral úplne nové mužstvo pre novú krajinu. V roku 2012 musel tréner Vújtek vybrať nové mužstvo už pre bývalých majstrov sveta. Mužstvo okolo stálic ako Šatan, Chára a Hanzuš sa vzomklo a urobilo prekvapujúco finále po skvelých výkonoch.

Dnes o dva roky nato máme podobnú situáciu. Trénerovi sa ospravedlnilo okolo 20 hráčov,  plus situácia v NHL dala trénerovi Vújtkovy nový smer. Musel sa otočiť za novými mladými hráčmi. Opäť je tam jeden veľký stmeľovací prvok – Miroslav Šatan kapitán s veľkým C (K 😀 ). Hráč ktorý mal to šťastie a potrebné umenie, bol pri všetkých veľkých úspechoch našeho hokeja. Možno dnes máme mužstvo ako v roku 1996 – mladé,dravé, ale neskúsene – nato sme doplatili. Ale môže to byť kľudne mužstvo s roku 2012, nové ambíciozné a aj úspešne. Najlepšie by bolo aby sme našli mužstvo s roku 2002 😀 Ale to je asi tajný sen nás všetkých fanúšikov.

Miroslav Šatan teraz odovzdáva našu hokejovú pochodeň novej generácii – dúfajme že bude úspešná.