Prečo na východe nemôže byť dobre

1. mája 2014, davidsk, Nezaradené

Východne slovensko a Zemplín zvlášť trpí na nedostatok práce a nedostatok investícii. Pred niekoľkými rokmi mesta ako Trebišov či Vranov nad Topľou postavili nové priemyselne parky s výhľadom na lepšiu budúcnosť. Zatiaľ čo park vo Vranove nad Topľou zíva park prázdnotou, do Trebišova sa podarilo pritiahnuť dánsku firmu Blika.

Nebola to extrémne veľká investícia, ale pre región Trebišova je aj to málo lepšie ako nič. 70 pracovných miest je viac ako nula. Táto investícia mala rozdýchať nový priemyselný park k životu a prilákať aj iných investorov do priemyselného parku a regiónu. Stal sa však pravý opak. Pre amaterizmus bývalého vedenia mesta a nedôsledné vyriešenie právnych vzťahov k pozemkom v priemyselnom parku strpčovali život Blike od jej začiatku. Vyvrcholilo to jej nedávnym odpojením od elektriny a obsadením areálu bezpečnostnou službou. Firma je v tom nevinne svoje záväzky si plní. Mesto sa sporí s vlastníkmi pozemkov o platnosť nájomných zmlúv pod parkom a vlastníci pozemkov si svoju nespokojnosť vybíjajú na tejto dánskej firme. Myslím si že pohár trpezlivosti Blike už postupne pretiekol a 70 ľudí si pomaly a isto môže hľadať nové zamestnanie. Odchod jednej firmy s regiónu a hlavne za iných okolnosti, by ešte nemusela byť tragédia. Ale štýl akým sa Blika doslova vyštve s Trebišova pre amaterizmus jeho bývalého (a možno aj súčastného) vedenia je zlou správou, pre mesto i pre región. Investícia ktorá mala oživiť miestne priemyselné parky a urobiť Zemplínu dobre meno, mu meno natrvalo asi pochová – kto by tu chcel investovať, keď mu ani nedokážeme zabezpečiť prísun elektriny či vôbec povoliť vstup do vlastného areálu.

Pokiaľ si budeme voliť neschopných zástupcov do vedenia miest a obcí, dôležité pozemky a vplyv bude vlastniť partia špekulantov, tak sa nebudeme mať na východe dobre nikdy. Investície nie sú len o diaľniciach ale aj o prístupe k investorom. A tak zdá sa, že po tejto negatívnej reklame nám neostane nič iné ako si len ďalej baliť kufre a odchádzať za prácou do cudziny.