Založ si blog

  Regnum Hungariae

       Regnum Hungariae,  Königreich Hungarn,  Magyar Királyság, Kraljevina Ugarska, Regatul Ungariei, Uhorské kráľovstvo. 1000-1920. Kráľovstvo ktoré sa stalo na viac ako 900 rokov domovom pre Maďarov, Slovákov, Chorvátov, Rumunov, Nemcov a mnohých iných národnosti. Kráľovstvo, ktoré vzniklo korunováciou sv. Štefana z rodu Arpádovcov  25.12.1000 alebo 1.1.1001 presný dátum je nejasný. Kráľovstvo ktoré zaniklo po prvej svetovej vojne 1918-1920 definitívne po podpísaní Trianonskej mierovej zmluvy. 4.6.1920 (regentstvo v hraniciach už dnešného Maďarska a v čase druhej svetovej vojny mierne rozšírených pod dvoch viedenských arbitrážach, trvalo až do roku konca druhej svetovej vojny v roku 1945). Posledný panovník bol Karol ako uhorský kráľ IV. Aké to naozaj bolo kráľovstvo? Mnohými milované aj nenávidené. Aké v skutočnosti bolo a čo prinieslo pre nás pre Slovákov? 

Obrázok zdroj: https://www.google.sk/search?q=regnum+hungariae&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjV88D6iJTYAhUGQpoKHYRrDXAQ_AUICigB&biw=1093&bih=530#imgrc=vvVSLQqQNdTSnM:

 

      Viac ako 900 ročná história tohoto kráľovstva priniesla zo sebou veľa udalostí, kráľov a kráľovien, osobností a najme sporov. Krajina ktorá zažila niekoľko otrasov a vždy sa nich dostala. Vzbura Kopáňa, Tatarský (Mongoslký) vpád, nerešpektovanie panovníka Matúšom Čakom a inými šľachticmi, bitka pri Moháči a následné takmer 200 ročné rozdelenie krajiny, stavovské povstania, 400 ročné panovanie Habsburgovcov a  jej začlenenie do Habsburskej monarchie. Krajina sa viackrát , viac či menej na krátku dobu rozpadla , okrem obdobia 1541-1699 kedy bola dlhodobo rozdelená na tri časti, ale vždy sa nakoniec zjednotila, aby sa nakoniec ako dvojštátie Rakúsko-Uhosko po prvej svetovej vojne skutočne rozpadla.  

Prečo vznikla krajina nazývaná Regnum Hungariaea a prečo zanikla ako  Magyarország? prečo 918,920 či s Hortyho regenstvom 945 rokov trvajúce kráľovstvo vzniklo, ako sa v ňom žilo a prečo zaniklo? Máme sa k nemu hlásiť aj my Slováci ? 

Čo sa tu dialo počas obdobia Arpádovcov, Anjuovcov, Žigmunda Luxemburského, Mateja Korvína , Habsburgovcov, Jagelovncov, a nakoniec opäť Habsburgovcov? Ktorý králi, kráľovné štát zveľaďovali a naopak, za koho krajina upadala.  Štefan I, Ladislav I, Koloman, Belo III a Belo IV najvýznamnejší Arpádovci. Karol Róbert a jeho syn Ľudovít I Veľký z rodu Anjuovcov. Žigmund Luxemburský a Matej Korvín bez dynastického nástupníctva. Ferdinand I, Leopold I, Maria Terézia, či František Jozef z rodu Habsburgovcov – všetko určite osobnosti na panovníckom kresle. Boli aj iný, Ondrej II rozdal krajinu veľmožom, za jeho éry upadla kráľovská moc, Ladislav IV Kumánsky sa viac venoval vlastným  radovánkam ako riadeniu kráľovstva, Jageloncom sa na Uhorskom tróne všeobecne nedarilo.

Fakty, aj legendy to všetko obsahuje tento fenomén. Aká bola skutočná spoločná história Maďarov, Slovákov, Rumunov, Chorvátov, Nemcov a ostatných národov v tomto štáte? Dokážeme si dnes vôbec predstaviť život v týchto obdobiach?

Čo to prinieslo pre nás pre Slovákov ? Začali sme v ňom ako Slovania a vyšli sme s neho ako Slováci. Bolo to kráľovstvo, kde žili taký významný naší predkovia ako napríklad Matej Bell, Samuel Mikovíny, Adam František Kollár, Anton Bernolák či v neposlednom rade Ľudovít Štúr a mnohý iný.

Bolo to kráľovstvo nie len rôznych národov ale aj mnohých jazykov. Spojovacím jazykom bola latinčina, ktorá bola úradným jazykom takmer osem storočí. V Uhorsku sa vyvinuli minimálne dve jazyky do dnešnej modernej podoby a to Madarčina a Slovenčina. Postupne naši učenci prešli cez používanie biblickej češtiny, slovakizovanej češtiny, ku kodifikácii spisovnej slovenčiny začatej Antonom Bernolákom a dokončenej Ľudovítom Štúrom.

Národy sa tu nie len vyvíjali, ale viedli medzi sebou aj spory. Jeden s fenoménov spájaný s uhorskom je aj maďarizácia. Asi nenapíšem nesprávne, ak na obdobie rokov 1867-1918 majú národy na tento jav iný pohľad. Maďari to hodnotia ako pokus o vytvorenie jedného spoločného národa  a nemaďari ako národnostný útlak.

Pohľady na toto kráľovstvo-štát sa rôznia. Ako súčasť našej histórie ma vždy fascinovalo. Bolo aj naše, nebolo aj naše ? Je to kráľovstvo sporov. Neexituje na neho spoločný pohľad národov žijúcich v ňom. Určite je to škoda. Nemyslím si, že dokážem poskytnúť   zjednocujúci pohľad, ale pokúsim sa v niekoľkých článkoch poskytnúť svoj pohľad na Uhorsko ako ho vnímam ja počas jeho jednotlivých historických období, ako sme sa v ňom ako Slováci vyvíjali.  Čo nám dalo či vzalo. Sú to dejiny ktoré stoja za to aby sme sa nimi zaoberali, skúmali ich a hľadali v nich, či už pozitíva alebo negatíva.

HC Winter Blizzard Parchovany 2022/2023

02.05.2023

Uplynula sezóna 2022/2023 bola pre HC Parchovany úspešná a teraz v čase medzi skončením sezóny a majstrovstvami sveta je ideálny čas na poohliadnutie sa za predošlým ročníkom. Bola to už naša “šťastná” trinásta sezóna organizovaného hokeja v Parchovanoch. Začala sa na prelome augusta a septembra. Gro sezóny tvorili sobotné zápasy medzi žltými (červenými) a [...]

Alžbeta II.

09.09.2022

8.September 2022 sa navždy zapíše úmrtím najdlhšie vládnucej ženy na kráľovskom tróne. Alžbeta II. včera vydýchla naposledy. Pôvodne sa vôbec nepredpokladalo že sa raz stane kráľovná. Ale ako sa to často v minulosti stávalo najschopnejší monarchovia nemali byť dediči trónu, tak sa tento príbeh udial aj v jej prípade. Po smrti jej deda Juraja V. na trón nastúpil jej [...]

Ráno

20.08.2022

Krásne sobotne ráno malo špeciálnu príchuť keď prvá vec ktorú som si uvedomil je nefunkčná nabíjačka na telefón. Mama mia! Nie žeby sa mi chcelo ale musel som ísť do mesta. V kútiku duše som dúfal že môj takmer vybitý telefón mi aspoň ukáže koľko je hodín. Mal som šťastie, batéria ukazovala tri percentá a dokonca som si mohol dovoliť pozrieť sa koľko je hodín. [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

davidsk

Myslím teda som

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 73184x
Priemerná čítanosť článkov: 2815x

Autor blogu