Založ si blog

Odvrátia migranti európsku demograficku krízu ? Alebo sa Európa už konečne pozrie problémom do oči

Téma dnes už trocha otrepaná ale stále sa dá na ňu pozrieť novými pohľadmi. Čo je to migrácia, prečo ku nej dochádza, v čom by nám mala pomôcť a naskytujú sa  aj mnohé iné otázky.

Prirodzená miera migrácie

     Ako si dnes predstavujeme prirodzenú mieru migrácie ? Spomenul som si na skvelý slovenský film Pacho Hybský zbojník. Paródia ako s učebnice. Slovenská snáď jediná, ale o to lepšia. V jednom s jej monológov Pachov brat nie je spokojný zo životom Pacha „po svete si chodí, k zbojníkom sa dá, zatiaľ čo mi sme tu lopotili“. Film aj kniha je zasadený do obdobia panovania Marie Terézie (1740-1780). Vtedy bol Pacho jediný migrant dobrodruh zo širokého okolia. Samozrejme Pacho je len taká vsuvka. Migrovali obchodníci, dobrodruhovia, rôzny misionári a iné zblúdile duše. Väčšina obyvateľstva však fungovala vo svojom prirodzenom okruhu. Doba sa zmenila, okruh sa zväčšil, ale i tak pre drvivú väčšinu obyvateľstva nepredstavuje viac ako hranice susedného štátu. Ako správny fanúšik histórie nemôžem nevyzdvihnúť Arabských obchodníkov a ich zápisky o Veľkej Morave či Európe v dobe temna (ranného stredoveku), kedy sa aj vďaka nim podarilo zachovať aspoň základný opis vtedajších pomerov v Európe. Celkovo si myslím, že prirodzená miera migrácie – obchodníci, vzdelanci, remeselníci či dobrodruhovia neprekračuje 5% obyvateľstva (nemám na to štatistiky,  je to môj osobný odhad). Prečo by nemohol prísť elitný Iracký študent študovať napríklad na Univerzitu Komenského ? Samozrejme, ale je to jeden z mala, s potenciálom vzájomného obohatenia.

Orient 

     Arábia a jej kultúra je nádherná. Jedna s príčin je, že sa nachádza presne tam kde je. Turecko, Sýria, Dubaj, Skalný dóm v Jeruzaleme, arabské trhy a mnohé iné zaujímavosti obdivujeme najviac preto že ich nevidíme deň čo deň. Prečo si voziť túto kultúru domov a časom ju brať ako samozrejmosť. Jej historická úloha je tam kde sa nachádza a po stáročia ju plní. Koho by zaujímalo ísť objavovať katedrály ako Norte dame, či dóm svätej Alžbety do Lýbie?  Aj Florencia je najkrajšia vo Florencii.

Vojny

    Osobitná kategória v arabskom svete sú vojny. Rozbitý Irak, Afganistán, Lýbia, Sýria, Jemen či iné. Verí ešte dnes niekto na to že Afganistán, Irak či Lýbia ohrozovali svetový mier ? Nebolo tam priveľa ropy, či iných zaujímavých komodít pre ktoré sa svetový mier ohrozil skutočne ? (USA a západ). A ozaj môže byť v každej krajine demokracia? Krajiny, ktoré som menoval sú prevažne krajiny vyznávajúce islam. Islám je o 600 rokov mladšie náboženstvo ako kresťanstvo. Zamyslel sa už niekto nad tým kde bolo kresťanstvo pred 600 rokmi ? Malo  troch pápežov, upálilo Jána Husa a následne viedlo križiacke výpravy proti jeho nasledovníkom, upaľovalo čarodejnice a čakala ho reformácia aj s jej krvavými dôsledkami. Nie je  časť obyvateľstva tých krajín ešte niekde 600 rokov za nami? Napríklad kameňovaním neverných žien v Saudskej Arábii?( Feministky by mali spozornieť!) Možno ak by západ v mene demokracie nehádzal na blízky východ pravidelne tony bômb a nechal si ich samostatne prejsť si svojím vývojom, tak by sme dnes nemali problém s utečencami.

Demografia

     Jeden s argumentov o prospechu migrácie je a tento argument – prepáčte, myslíte si čo chcete ale mňa vytáča, je zlá demografická situácia v Európe. Argumentovať tým, že v Európe sa rodí málo deti a záujme budúceho rozvoja a stability na trhu práce je dôležitý príchod migrantov je zvrátený. Nie je potreba odstrániť príčinu ? Je dostatočná podpora rodín, je to moderne mať rodinu ? Nevenujeme sa viac výhodami single, rozvodom, neorientujeme sa viac na dúhovú orientáciu a iné rodinu nepodporujúce témy? Veď v Londýnskom metre vzhľadom na zvrátenú toleranciu Vás už nebudú oslovovať „ladies and gentlemans – dámy a páni“, ale „dobre ráno všetkým – good morning everyone „. Nemali by sme konečne riešiť problémy rodiny a s tým aj demografie doma a nie hľadať náhradu inde ? Označovaním tehotnej ženy ako tehotnej osoby nám v tom podľa mňa nepomôže. Aj tolerancia je o niečom inom ako o dámy a páni. Je ešte na mieste otázka ako si budú na jednom mieste rozumieť, transexuáli, feministky, moslimovia, či homosexuáli. Možno vymyslia nové heslo všetkých nás zjednocujúce.

Automatizácia výrobných procesov – nahrádzanie práce ľudí robotmi, má zobrať v blízkej budúcnosti podľa rôznych odhadov od 30% do 70% pracovných miest.  V mojej logike to hovorí asi toľko – ak sa rodí menej detí a Európa sa vyľudňuje, tak možno aspoň ta automatizácia nám pomôže a vystačíme si aj keď nás bude menej. Menej ľudí menej práce –  je to priama úmera. Čo budú migranti robiť keď my sami sa budeme musieť popasovať s konkurenciou automatizácie.

Nemám nič proti prirodzenej migrácii.  Ale nemyslím si že Európa a my ako jej súčasť sme schopný zvládnuť nepretržitú vlnu migrácie. Ak existuje neprirodzená migrácia, kvôli, vojnám hladu a iným nepekným javom treba sa zamyslieť nad tým prečo tam je vojna, hlad a zodpovedať si na túto otázku bez populizmu. Šíriť mier a demokraciu zhadzovaním bômb na tých, ktorým ho/ju ponúkame je zlé a obhajovať to trápne. Nie je vojna nie je migrant.  Za populizmus určite, nezodpovednosť a možno aj extrémizmus považujem riešenie demografického problému prisťahovalectvom. Choroba sa nikdy úplne nevyrieši bez odstránenia jej príčiny. Milión utečencov si prinesie milión problémov a hlavne,  aj zvykov a kultúru z domova. Ako zo svojej skúsenosti viem – kultúra prostredia, nemení kultúru návštevníkov. Pomáhať utečencom je samozrejme potrené, ale sťahovať si ich do našich domovoch, ruka v ruke s ničením  ich domovoch, našimi transatlantickými bombami (pardon –  hodnotami) je zločin.

HC Winter Blizzard Parchovany 2022/2023

02.05.2023

Uplynula sezóna 2022/2023 bola pre HC Parchovany úspešná a teraz v čase medzi skončením sezóny a majstrovstvami sveta je ideálny čas na poohliadnutie sa za predošlým ročníkom. Bola to už naša “šťastná” trinásta sezóna organizovaného hokeja v Parchovanoch. Začala sa na prelome augusta a septembra. Gro sezóny tvorili sobotné zápasy medzi žltými (červenými) a [...]

Alžbeta II.

09.09.2022

8.September 2022 sa navždy zapíše úmrtím najdlhšie vládnucej ženy na kráľovskom tróne. Alžbeta II. včera vydýchla naposledy. Pôvodne sa vôbec nepredpokladalo že sa raz stane kráľovná. Ale ako sa to často v minulosti stávalo najschopnejší monarchovia nemali byť dediči trónu, tak sa tento príbeh udial aj v jej prípade. Po smrti jej deda Juraja V. na trón nastúpil jej [...]

Ráno

20.08.2022

Krásne sobotne ráno malo špeciálnu príchuť keď prvá vec ktorú som si uvedomil je nefunkčná nabíjačka na telefón. Mama mia! Nie žeby sa mi chcelo ale musel som ísť do mesta. V kútiku duše som dúfal že môj takmer vybitý telefón mi aspoň ukáže koľko je hodín. Mal som šťastie, batéria ukazovala tri percentá a dokonca som si mohol dovoliť pozrieť sa koľko je hodín. [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

davidsk

Myslím teda som

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 73365x
Priemerná čítanosť článkov: 2822x

Autor blogu