Založ si blog

Prečo na východe nemôže byť dobre

Východne slovensko a Zemplín zvlášť trpí na nedostatok práce a nedostatok investícii. Pred niekoľkými rokmi mesta ako Trebišov či Vranov nad Topľou postavili nové priemyselne parky s výhľadom na lepšiu budúcnosť. Zatiaľ čo park vo Vranove nad Topľou zíva park prázdnotou, do Trebišova sa podarilo pritiahnuť dánsku firmu Blika.

Nebola to extrémne veľká investícia, ale pre región Trebišova je aj to málo lepšie ako nič. 70 pracovných miest je viac ako nula. Táto investícia mala rozdýchať nový priemyselný park k životu a prilákať aj iných investorov do priemyselného parku a regiónu. Stal sa však pravý opak. Pre amaterizmus bývalého vedenia mesta a nedôsledné vyriešenie právnych vzťahov k pozemkom v priemyselnom parku strpčovali život Blike od jej začiatku. Vyvrcholilo to jej nedávnym odpojením od elektriny a obsadením areálu bezpečnostnou službou. Firma je v tom nevinne svoje záväzky si plní. Mesto sa sporí s vlastníkmi pozemkov o platnosť nájomných zmlúv pod parkom a vlastníci pozemkov si svoju nespokojnosť vybíjajú na tejto dánskej firme. Myslím si že pohár trpezlivosti Blike už postupne pretiekol a 70 ľudí si pomaly a isto môže hľadať nové zamestnanie. Odchod jednej firmy s regiónu a hlavne za iných okolnosti, by ešte nemusela byť tragédia. Ale štýl akým sa Blika doslova vyštve s Trebišova pre amaterizmus jeho bývalého (a možno aj súčastného) vedenia je zlou správou, pre mesto i pre región. Investícia ktorá mala oživiť miestne priemyselné parky a urobiť Zemplínu dobre meno, mu meno natrvalo asi pochová – kto by tu chcel investovať, keď mu ani nedokážeme zabezpečiť prísun elektriny či vôbec povoliť vstup do vlastného areálu.

Pokiaľ si budeme voliť neschopných zástupcov do vedenia miest a obcí, dôležité pozemky a vplyv bude vlastniť partia špekulantov, tak sa nebudeme mať na východe dobre nikdy. Investície nie sú len o diaľniciach ale aj o prístupe k investorom. A tak zdá sa, že po tejto negatívnej reklame nám neostane nič iné ako si len ďalej baliť kufre a odchádzať za prácou do cudziny.

 

 

HC Winter Blizzard Parchovany 2022/2023

02.05.2023

Uplynula sezóna 2022/2023 bola pre HC Parchovany úspešná a teraz v čase medzi skončením sezóny a majstrovstvami sveta je ideálny čas na poohliadnutie sa za predošlým ročníkom. Bola to už naša “šťastná” trinásta sezóna organizovaného hokeja v Parchovanoch. Začala sa na prelome augusta a septembra. Gro sezóny tvorili sobotné zápasy medzi žltými (červenými) a [...]

Alžbeta II.

09.09.2022

8.September 2022 sa navždy zapíše úmrtím najdlhšie vládnucej ženy na kráľovskom tróne. Alžbeta II. včera vydýchla naposledy. Pôvodne sa vôbec nepredpokladalo že sa raz stane kráľovná. Ale ako sa to často v minulosti stávalo najschopnejší monarchovia nemali byť dediči trónu, tak sa tento príbeh udial aj v jej prípade. Po smrti jej deda Juraja V. na trón nastúpil jej [...]

Ráno

20.08.2022

Krásne sobotne ráno malo špeciálnu príchuť keď prvá vec ktorú som si uvedomil je nefunkčná nabíjačka na telefón. Mama mia! Nie žeby sa mi chcelo ale musel som ísť do mesta. V kútiku duše som dúfal že môj takmer vybitý telefón mi aspoň ukáže koľko je hodín. Mal som šťastie, batéria ukazovala tri percentá a dokonca som si mohol dovoliť pozrieť sa koľko je hodín. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

davidsk

Myslím teda som

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 73680x
Priemerná čítanosť článkov: 2834x

Autor blogu